Kom igång

 1. Skaffa en Flic-knapp
 2. Ladda ner Flic-appen till iOS eller android
 3. Kom igång med appen och knappen
 4. Skapa ett konto hos 46elks
 5. Skaffa en virtuellt telefonnummer

Välj knapp

 1. Öppna Flic-appen och välj din knapp. Du bör redan har lagt till din knapp och bekantat dig med appen i steg 3 under "Kom igång".

 2. Välj vilken typ av klick du vill konfigurera genom att klicka på plusset. I denna guide kommer vi använda "click". Alla steg är dock exakt likdana för samtliga klick-typer.

Konfiguera din knapp

För att ringa upp telefonen behöver vi göra ett s.k API-anrop till 46elks. Till detta kommer vi använda oss av en action i Flic som heter internet request. Du hittar den i appen under actions > advanced.

När du har klickat på internet request kommer du komma till en ny vy. I denna vy ska vi lägga in vissa inställningar för att kunna ringa ett samtal. Nedan går vi igenom detta steg för steg.

1. Ange din endpoint

Alla API-anrop har en destination som kallas endpoint. Det är en adress (URL) dit vi vill skicka instruktioner och tala om vad vi vill att API:et ska göra. I detta fall kommer vi ange en endpoint som leder till 46elks API och närmare bestämt till den del av API:et som hanterar alla samtal.

I den vy du befinner dig i ska du göra följande:

 1. I fältet URL anger du https://api.46elks.com/a1/calls
 2. Klicka på POST nedanför fältet
När du är klar ska det se ut så här:

2. Skicka instruktioner till API:et

Efter fältet med vår endpoint kommer vi till något som kallas body. Här ska vi ange de instruktioner vi vill skicka till API:et. I detta fall ska vi be API:et att ringa ett samtal.

Instruktionerna består dels av två telefonnummer (ett som vi vill ringa till och ett som vi vill ringa från) och dels av en parameter som heter voice_start. Den talar om vad som ska hända när samtalet blir besvarat.

Numret du ringer till är ditt egna vanliga telefonnummer som är kopplat till din telefon. Det andra numret (som du ringer ifrån) är det virtuella nummer du skaffade tidigare under kom igång (om du inte skaffade ett sånt nummer så är det dags att göra det nu).

Det virtuella numret kommer dyka upp på displayen när samtalet går fram och vi kommer konfigurera detta nummer för att säkerställa att din telefon ringer även om telefon är satt på "stör ej". Mer om detta senare.

voice_start kommer i detta fall avsluta samtalet om någon svarar. Det är helt OK eftersom vi bara vill att telefonen ska börja ringa.

Så här kan en fullständig instruktion till API:et se ut:


       

För att kunna skicka med dessa instruktioner i API-anropet måste instruktionerna formateras på ett speciellt sätt som kallas URL-kodning. Det kan se ut så här:


       

Vi har gjort en funktion åt dig nedan där du enkelt kan generera denna sträng, för ingen vettig människa skriver detta manuellt 😅

Generera URL-kodning

 1. Ange dina två telefonnummer i fälten nedan.
  Om du är inloggad på ditt 46elks-konto kommer fältet till vara förifyllt med det nummer du registrerade ditt konto med. Fältet från ska du fylla i med ditt virtuella nummer.

 2. Klicka på knappen ”Generera URL-kodning”.

 3. Kopiera den sträng som genereras och klistra in den i Flic-appen.

Tips! Öppna denna guide på samma enhet som du konfigurerarar din knapp på för att lättare kunna kopiera och klistra in strängen till Flic-appen. Du kommer behöva kopiera ytterligare en sträng i ett senare steg.

Du måste ange numren enligt E.164-formatet, t.ex +46766861004 istället för 0766861004.

När du har angivit din sträng i appen ska det de ut ungefär så här:

3. Ange dina API-uppgifter

För att du ska kunna ringa ett samtal med API:et måste du tala vem du är du. Detta gör du genom att skicka med en HTTP header som innehåller dina API-uppgifter (ej samma som dina inloggningsuppgifter till själva kontot). I Flic-appen ska vi därför konfigurera två rader under rubriken "HTTP headers". Det ser ut ungefär så här:

 1. Där det står Key ska du skriva Authorization .

 2. Där det står Value ska du ange en s.k. base64-sträng som innehåller dina API-uppgifter. I dagsläget finns det inget enkelt sätt att generera denna sträng direkt i Flic-appen, därför har vi även här byggt en funktion åt dig.

  Generera en base64-sträng

  1. Logga in på ditt 46elks-konto och ladda om denna sida så kommer de två fälten nedan automatiskt fyllas i med dina uppgifter.
   Om du vill kan du även fylla i dina uppgifter manuellt.

  2. Klicka på knappen ”Generera base64".

  3. Kopiera strängen och klistra in i Flic-appen.

  OBS: Var försiktig med hur du sprider din base64-sträng. Detta är en känslig uppgift som kan användas för att komma åt ditt konto. Vi rekomenderar dig att öppna denna guide på samma enhet som du konfigurerar din knapp på för att enkelt och säkert kunna kopiera över strängen till Flic-appen.

 3. När du har fyllt i värdena korrekt ska det se ut ungefär såhär:

 4. Klicka nu på "insert" i Flic-appen så kommer dessa värden läggas till.

4. Spara och testa dina inställningar

Nu är du klar med konfigurationen och kan klicka på ”add” högst upp i appen för att spara alltsammans.

Testa att klicka på din Flic-knapp för att ringa upp din telefon. Fungerade det?

I vissa fall kan vi behöva göra några ytterligare inställningar för att säkerställa att telefonen börjar ringa i alla lägen. Nedan går vi igenom detta.

5. Konfigurera din telefon

Ibland vill vi inte bli störda och sätter därmed vår telefon på ljudlöst och ”stör ej”. Det är en praktisk funktion som hjälper oss att fokusera. Dock är den inte så hjälpsam när vi har tappat bort telefonen och försöker ringa den.

För att komma runt detta behöver vi tala om för telefonen att vissa nummer ska slå igenom ljudlöst och ”stör ej”. Hur du konfigurerar detta varierar beroende på vilken telefon du har. Ett tips är att öppna din sökmotor och söka på ”how to override do not disturb mode” + din telefonmodell.

När du fått fram hur du ska göra, så ska du tillåta samma nummer som du angav i fältet från i tidigare steg.

Begränsningar och lösningar

Även om du har gjort allt som är beskrivet ovan kan det fortfarande finnas tillfällen då din telefon inte ringer. Det kan t.ex vara att Bluetooth är avaktiverat eller att din telefon är för långt bort för att knappen ska känna av den.

Om du vill ha en lösning som fungerar 24/7 kan du konfigurera samma lösning på en Flic-hub. Det fungerar som så att du ställer hubben på ett lämpligt ställe i hemmet och kopplar upp den mot internet. Din knapp kommer sedan koppla upp sig mot hubben istället för telefonen. Fördelen med detta är att du kan tappa bort din telefon vart som helst (t.ex. hos en kompis i en annan stad) och den kommer ändå börja ringa.

Om du inte vill skaffa en Flic-hub, kan du istället konfigurera samma lösning på en annan enhet, t.ex en tablet eller en mac-dator. Det fungerar minst lika bra som en hub och kostar dessutom inget extra.

Behöver du hjälp?

Kontakta vår support om du har frågor eller funderingar. Vi hjälper dig gärna!