Vi deltog på hackathon: Good Tech Hack 2021

Inför hacket

Anna, Carolina, Rupus, Victoria och jag, Jesper, från oss på 46elks deltog i Good Tech Hack 2021! Det var Carolinas och mitt första hackathon. Vi var extra taggade på att se hur det är att vara med på ett hackathon och Carolina och jag som ganska nya på 46elks såg även mycket fram emot att lära oss mer om hur hackathons funkar plus att hänga mer med kollegorna. Det var också spännande att se hur Good Tech Hack hade arrangerat hacket digitalt. Vi hade inte så mycket info innan hacket om vad det skulle handla om, utan det fick vi när hacket började.

Det som jag hade satt upp som mål för mig själv var att vi skulle skapa en så utförlig och snygg konceptpresentation som möjligt samt en teknisk lösning som fungerar.

Hacket börjar

Proffsig galakänsla på presentationen och en fin studio. Det kändes som en liveinspelning av ett radiorprogram då vi fick se mycket av studion. De presenterade juryn, arrangörerna, sponsorerna, deltagarna och temat på hacket, de olika problemställningarna som vi skulle välja emellan och hacka en lösning på. Vi fick även tillgång till mer info på hackets hemsida: goodtechhack.se. Där fick vi reda på att lagen skulle göra två filmer, en teknisk film till juryn, och en konceptfilm till juryn och som alla deltagare fick se.

Efter presentationen körde vi en brainstorming, först alla själva, sen presenterade vi våra idéer för laget. Efter presentationen röstade vi på vilken idé vi skulle satsa på med hjälp av Carolinas system: tre smileys var att lägga på tre idéer 🙂🙂🙂. Sen sållade vi ut de idéer som fick minst antal smileys, och röstade igen.

Vi landade i Rupus idé: Produktivitets-återkoppling! Idén skulle svara på hackets problem: “Hur kan vi bidra till att öka den sociala inkluderingen för elever och studenter så att de ska klara av skolan bättre?“. Efter att vi kommit fram till vilken idé vi skulle jobba på filade vi vidare på idén, och kom fram till ett koncept.

Rupus berättade om MVP: Minimum Viable Product. Vi kom fram till att vi ville ha följande från vår tekniska lösning:

Konceptet bakom detta var att många av oss tycker att vi fokuserar bättre om vi jobbar tillsammans med andra, även om de andra inte håller på med samma sak. Jag har till exempel pluggat till logiktenta med mina läkarkompisar som pluggat till sin tenta. Om du har någon att återkoppla till i slutet av dagen så har du en slags deadline och blir mer mån om att göra klart dagens uppdrag.

Feedback

När vi hade kommit fram till vårt mål för koncept och teknisk lösning så delade vi upp arbetet. Anna och Rupus jobbade på den tekniska lösningen, Carolina och jag jobbade på koncept. Sen var det dags för möten med hackets jury och personer i hackets help hub (personer som hjälpte hackets deltagare att vidareutveckla sina idéer och kunde komma med utomstående feedback).

Jury: Teknikfeedback
Det var hetsigt, svårt att hinna hålla en pitch och få frågor från juryn på bara fem minuter. Tekniska presentationen tog för lång tid från mig, så vi hade bara någon minut kvar för frågor… Men de frågor vi fick hade Rupus och Anna koll på! Det var mest frågor om säkerhet och personuppgifter, vilket vi inte hade några problem med då vi redan utgår från 46elks tjänster, som redan har det tänket och har de tekniska bitarna implementerat sedan tidigare.

Jury: Konceptfeedback
Jag snabbade på konceptpresentationen mer, så vi fick mer frågor och feedback. Frågor som “Har ni funderat på hur många användare som krävs för att en sådan här tjänst ska fungera?”, “Vad får jag ut som användare av tjänsten?” och "Varför ska jag vilja hålla på med det här?”.

Help hub: Student
Där fick vi en tydlig lärdom från hacket: Testa så mycket teknik som möjligt innan hacket/ inom gruppen innan det är dags för “riktiga” möten. Att ringa upp i Slack funkade inte i Safari men som tur var hade jag även Chrome installerat, vilket fungerade. Anna kunde dock inte svara, så det blev bara jag på det mötet. Vi hade ett mycket bra möte, studenten var även företagare, och pratade mycket om hur vi kunde etablera oss/ sälja in oss i antingen grundskolan eller universitetet. Vi landade i att det skulle vara lättare att få studenter att testa tjänsten, mer villiga att pröva saker och mer fritt arbete. Det skulle dock vara lättare att få en critical mass av användare med grundskolan, och att hålla tjänsten uppe längre om det går att få in den i grundskolan.

Help hub: Elever, 11 & 15 år
Båda gillade idén, 15åringen tyckte att det lät bra då han var en prokrastinatör. 11åringen tyckte inte att hon behövde den, hon gör redan sina läxor i tid. Deras mamma flikade också in, och hon trodde att tjänsten skulle ge motivation för barn och att de skulle få en extra skjuts.

Help hub: Idé- och innovationsutvecklare
Hon tog upp problem som att det är svårt att få kommuner/ skolor som kund, då de är “långsamma betalare”. Företag kan ha större intresse för denna tjänst. Om vi kunde matcha personer mer efter deras projekt, så skulle betalningsviljan från företag öka.

Pumpa på

Efter all feedback ifrån de olika resurserna så gjorde vi en sammanställning av all information och körde en egen feedback på vår idé.
Vi kom fram till att vi ville satsa på alla de målgrupper som vi sett ut, alltså grundskola, universitet och företag. När vi landat i det och jobbat vidare med vår MVP för tekniken så delade vi upp arbetet igen. Carolina med hjälp av mig jobbade med en mockuphemsida. Anna och Rupus fixade klart den tekniska lösningen, jag fixade manus till filmerna. Hackets instruktioner tipsade om att utgå från NABC (Need, Approach, Benefit och Competition) till pitchen.

Klockan 02.00 var det dags för Nattakorv, ett inslag från arrangörerna:

Deltagarna fick välja ingredienser till hans korv, som han smaskade i sig. Det bjöds även på väldigt energisk dans! Väldigt kul LAN-känsla på den presentationen :D

Carolina kom på att namnet vi valt för vår tjänst: ProductiveMeet, lät för mycket som GoogleMeet. Vi brainstormde om och landade i namnet Productive Check. Stor bonus att vi då kunde använda namnet CheckMate på den person som tjänsten matchar ihop en med.

Resultat

Efter nattens arbete lämnade vi in, klockan 07.00, dessa två filmer:

Vi sov hela (ungefär) 3 timmar till klockan 11, då kollade vi på de andra lagens konceptfilmer :) Jag gillade mest team Adrenalin, som hade SMS lösningen Sedd för grundskoleelever. Deras tjänst skickade ett SMS till eleverna med en fråga: "Hur känner du inför skoldagen?" Eleverna fick svara på frågan med en emoji som matchade deras känslor. Tjänsten kunde då svara på emojin med en ny fråga: Är du redo för matteprovet imorgon? Då fick eleverna svara med tumme upp eller tumme ner. Tjänsten kunde då svara tillbaka med exempelvis: "Det är läxhjälp ikväll kl 19.00."" En simpel och bra tjänst som känns lätt för skolor att komma igång med. Dessutom använde de sig av SMS-tjänster, vilket var en stor bonus för mig ;)

Klockan 13 var det dags för avslutningsceremoni och prisutdelning. Vinnarna finns här: goodtechhack.se/vinnare Spoiler: Tyvärr vann vi inte. Men team Adrenalin vann med sin SMS-lösning! Det jag tror att vi missade för att kunna vinna var att vi gick för brett, vi riktade in oss för mycket på en fullständig roadmap om hur vi skulle lansera tjänsten, och vi riktade inte in oss tillräckligt på hackets problem eller målgrupp.

Lärdomar från hacket

Det var väldigt kul med hack! Kul att hänga med kollegorna sent på natten, det blir automatiskt så chill stämning när alla är trötta och jobbar mot samma mål :)

Jag ser fram emot nästa hackathon!